2017. 11. 9.

25 millió forint értékben kapott eszközt a gyáli egészségügyi központ

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Gyál Város Önkormányzata új ultrahang berendezést vásárolt a Városi Egészségügyi Központnak, amelyet 2017. november elejétől használhatnak a gyáli szakorvosok. A berendezés 12,5 millió forintba került, és, hogy milyen szakterületeken veszik majd hasznát megtudhatjuk a Városi Egészségügyi Központ vezetőjétől.

Dr. Molnár Andort kérdeztük a részletekről:

Mit kell tudni az új gépről?

A gép egy SAMSUNG Medison H60  color/power/pulzus Doppler Ultrahang diagnosztikai készülék, multidiszciplináris használatra, mely azt jelenti, hogy nagyon sok szakterület számára nyújt diagnosztikai segítséget. Négy vizsgálófej csatlakozik hozzá – lágyrész, erek vizsgálata, érszűkület, trombózis megállapítása, izületi vizsgálatok, ortopédiai és reumatológiai elváltozások,  hasi UH, nőgyógyászati és urológiai vizsgálatok,  valamint kardiológiai ultrahang is végezhető vele. A háziorvos, belgyógyász, nőgyógyász, urológus, reuma, ortopédia, gégészet, diabetológia, traumatológia, szinte minden szakma, de ténylegesen használni csak radiológiai szakképesítéssel lehet.

global_USS-G60NF40-WR_004_R-Perspective2_white

Magzati felvételek készítésére is alkalmas?

Természetesen magzati ultrahang is készíthető, mellyel a terhesség folyamata, a magzat fejlődése nyomon követhető, sőt magzati genetikai szűrések végzésére is alkalmas, de ennek értékeléséhez megfelelő szakember szükséges. Magzati felvételek készítése ugyan megvalósítható, de hangsúlyozom, a szakrendelésnek nem ez a feladata, nem erre a célra vettük a gépet, hanem sokrétű diagnosztikai célra.

Az új ultrahang készülék beszerzése, csak egy folyamat kezdete. Milyen újabb eszközökkel bővül a jövőben a Városi Egészségügyi Központ?

Terveink között szerepel még a gégészetre egy vizsgáló endoscop beszerzése, mellyel az orvos az orrüreg belsejének, a garat hátsó részének, a gége bemenetének, hangszalagok szabad szemmel nem látható területeit is meg tudja vizsgálni. Reményeink szerint ezt az egységet sikerül kiegészíteni egy videó felvevő rendszerrel, mellyel a látott eltérés kép vagy videó (pl. hangszalagok mozgása) formátumban rögzíthető, bármikor előhívható, reprodukálható. Elképzelhető még egy gégészeti mikroszkóp beszerzése is, mellyel milliméteres elváltozások (pl. polipok, daganatok) is vizsgálhatók.

Ezen kívül a szemészetre tervezünk még egy kerato-refraktométert, mely a szem (szaruhártya, szemlencse) törőerejét, valamint a szem elülső felszínének az alakját méri, segítve a pontos diagnózis kialakítását, a pontos szemüveg lencse meghatározását. Ezen eszközök beszerzése még ebben az évben várható.

IMG_20171109_105404_890
Dr. Molnár Andor, a Városi Egészségügyi Központ vezetője

A teljesség igénye nélkül néhány vizsgálat, amire alkalmas az új készülék:

Nyaki lágyrészeknél vizsgálható a pajzsmirigy, nyálmirigyek, nyaki erek lefutása, az erekben lévő áramlás, esetleges szűkület, ellenirányú áramlás kimutatása. Ízületeknél vizsgálható az ízületet alkotó csontok kontúrja, porcok állapota (kopás, meszesedés), inak, szalagok, ízületi tok (megvastagodás), folyadékgyülem és az ízületek környezetében futó vérerek állapota. Alsó végtagnál lehetővé válik a  keringés vénás rendszerének vizsgálata, szűkület, trombózis, értágulat diagnosztizálása. Lehetővé válik a hasi UH vizsgálatnál a mellhártya sinusokban folyadék kimutatása, máj, epehólyag, epeutak, hasnyálmirigy, lép, vesék pontos vizsgálata, valamint a belek bizonyos elváltozásainak kimutatása. A nőgyógyászat területén a kismedencei szervek, a méh, petefészek vizsgálata, daganatok keresése, terhesség állapota, magzat fejlődése, állapota, továbbá lehetőség van endocavitális UH vizsgálatra is a pontosabb diagnózis érdekében. Urológiai területen  húgyhólyag, telődése, térfoglaló folyamat, daganat keresése, prosztata ill. here vizsgálat. A készülék rendelkezik kardiológiai vizsgáló fejjel, azaz szív ultrahang is végezhető, de ez külön szakterület, ultrahang diagnosztikában is jártas kardiológus szakembert igényel a vizsgálat értékelése.