2018. 01. 18.

2018 – új szabályok, új lehetőségek

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Emelkedő béreket, növekvő családi adókedvezményeket, alacsonyabb áfakulcsokat, jobb illetékfeltételeket is hozott az új esztendő. Idén sok lesz a hosszú hétvége, a pihenést a kedvezőbben adózó cafetéria is segíheti. Összefoglalónkkal a januárban életbe lépő legfontosabb változásokról szeretnénk tájékoztatni olvasóinkat – a teljesség igénye nélkül.

Növekvő bérek és napidíjak

Minimálbér 2018. január 1-jétől a teljes munkaidőben foglalkoztatottak alapbérének kötelező legkisebb összege havibér esetében bruttó 138 000 forint, hetibérnél 31 730, napibérnél 6350, órabérnél pedig 794 forint.

Garantált bérminimum

A legalább középfokú iskolai végzettségűek, illetve az ezt igénylő munkakörben teljes munkaidőben foglalkoztatottak esetében a garantált bérminimum havibérnél bruttó 180 500 forint, hetibérnél 41 500, napibérnél 8300, órabérnél 1038 forint. Részmunkaidős foglalkoztatáskor a bért a munkaidő arányában kell megállapítani.

Az egyszerűsített foglalkoztatás napidíja                                                                                   

Az egyszerűsített foglalkoztatásból származó adómentes napi jövedelem 5870 forintról 7631 forintra emelkedik.

Több támogatás a családoknak

Adókedvezmény A nyolcadik éve működő adórendszerben meglévő családi adókedvezmény idén gyermekenként havi 2500 forinttal 17 500 forintra emelkedik. A nagycsaládosoknak már nem kell évente igazolniuk, hogy több gyermeket nevelnek.

Minimálbér, garantált bérminimum változása
Év Minimálbér (Ft) Garantált bérminimum (Ft) Minimálbér változásaváltozása előző évhez mérve (%) Garantált bérminimum előző évhez mérve (%)
2016 111 000 129 000 5,7 5,7
2017 127 000 161 000 14,4 24,8
2018 138 000 180 500 8,7 12,1

Gyermekgondozási díjak

A minimálbért követve nő a gyermekgondozási díj (gyed), valamint a diplomás gyed is. A gyed maximális összege eléri a bruttó 193 200 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben 89 250-ről 96 600 forintra, a mesterképzésben 112 ezerről 126 350 forintra emelkedik. A diplomás gyed időtartamát egyről két évre emelték.

Gyermekvédelmi kedvezmény

Január 1-jével a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény igénybe vételéhez szükséges jövedelemhatár öt százalékkal emelkedik.

A hitelterhek könnyítése

A jelzáloghitelt fizető családok tartozása a harmadik és minden további gyermek megszületése esetén gyermekenként egymillió forinttal csökken. Az első gyermek vállalásakor az édesanya fennálló diákhitelét felfüggesztik, a másodiknál a tartozás felét elengedik, a harmadiknál pedig az egészet.

A lakáshoz jutás segítése

Olcsóbb és egyszerűbb a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) kérelme: a hatósági eljárások után nem kell illetéket fizetni, a tulajdoni lap másolatát a hitelintézet is díjmentesen lekérheti. Új ingatlan vásárlásakor a CSOK összegét is figyelembe veszik az illetékkedvezmény számításánál. A nagycsaládosok új építésű ingatlanhoz igényelt kamattámogatott hitele esetén a közjegyzői díjak a harmadukra mérséklődnek.

Növekvő szociális támogatások

  • Havi 50 ezer forintos támogatást kaphatnak azok a nyugdíjasok, akik a tartósan beteg gyermeküket legalább húsz éven át otthon gondozták. • Az ápolási díj alapösszege január 1-jétől ismét öt százalékkal nő. • Az időskorúak járadéka, valamint a normatív közgyógyellátás esetében a jövedelemhatár egyaránt öt százalékkal emelkedik. • Az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás összege átlagosan három százalékkal növekszik. • A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény jövedelemhatára az öregségi nyugdíjminimum 130–140 százalékáról 135–145 százalékára emelkedik.

Adózás

Csökkenő vállalkozási befizetések

Az emelkedő fizetések miatti növekvő bérköltségek mellett a vállalkozások adózási könnyítésekkel is számolhatnak. A szociális hozzájárulási adó (szocho) és az egészségügyi hozzájárulás (eho) 22-ről 19,5 százalékra mérséklődik január 1-jétől. A főállású kisadózók által igénybe vett pénzbeli ellátások alapja 94 400, magasabb összegű tételes adó fizetése esetén 158 400 forintra emelkedik. Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) esetében a kifizető terhe 20-ról 19,5 százalékra csökken.

Csökkenő kulcsok (%)
2017 2018
Internet (áfa) 18 5
Étkezési hal (áfa) 27 5
Sertés belsőség (áfa) 27 5
Vendéglátás: ételek és helyben készített alkoholmentes italok (áfa) 18 5
Szociális hozzájárulás 22 19,5
Egészségügyi hozzájárulás 22 19,5
Cafetéria 43,7 40,7

Alacsonyabb áfakulcsok

Folytatódik az alapvető élelmiszerek áfájának mérséklése. A sertés esetében a vágóhídi melléktermékek és a belsőségek áfája mérséklődik öt százalékra, és erre a szintre süllyed a fogyasztási célú hal áfája is. A vendéglátásban a tavaly már a kedvezményes 18 százalékra levitt áfakulcs öt százalékra esik vissza a fogyasztható ételek és a helyben készített nem alkoholos italok esetében. Ezzel egy időben azonban bevezették a négyszázalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást. Az internetszolgáltatás áfája ugyancsak 18-ról öt százalékra csökken.

Adóbevallás A 2017-es személyi jövedelemadó bevallását május 22-ig, az egyéni vállalkozóknak február 26-ig kell beküldeni a NAV-nak. Idén a munkáltatók már nem készíthetik el a dolgozók bevallását, a tudnivalókról az adóhatóság január végéig levélben, illetve az Ügyfélkapun keresztül részletes tájékoztatást küld mindenkinek.

Cafetéria: kisebb terhek, nagyobb lehetőségek

Sok munkahelyen januárban kell nyilatkozni az igényelt cafetériáról, amelyben új elem a diákhitel törlesztésének támogatása, ez 27 600 forintig kérhető. Az adómentesen adható mobilitási célú lakhatási támogatás a foglalkoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 40 százaléka helyett 60, a következő 24 hónapban 25 százalék helyett 40, a következő 12-ben pedig 15 helyett 20 százaléka lesz. Mérséklődött a cafetéria elemek adóterhe is, jellemzően 40,7 százalékra.

Egyéb könnyítések

Az ingatlant hosszú távon bérbeadóknak nem kell az egymillió forintot meghaladó jövedelem után 14 százalékos ehót fizetniük. A kisadózóként vállalkozó nappali tagozatos hallgatóknak feleannyi közterhet kell befizetniük.

A BKK tájékoztatása szerint január 1-jével nem módosulnak a jegy- és bérletárak. Így továbbra is a 2014-re megállapított viteldíjak maradnak érvényben a budapesti tömegközlekedési eszközökön.
Nyugdíj Január 1-jétől 3 százalékkal emelkednek a nyugdíjak és a nyugdíjjellegű ellátások. Akik múlt év novemberében az infláció miatt 0,8 százalékos nyugdíjkorrekciót kaptak, azok ezen felül jogosultak a 3 százalékos növekményre.

Tanítási év

Az első félév január 26-áig tart, a tavaszi szünet március 29. és április 3. között lesz. Az iskolák ettől eltérhetnek, de a tanítási év utolsó napja mindenütt június 15., péntek. A tavaszi írásbeli érettségik május 4–28. között zajlanak majd. Az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 7–14. között, a középszintűeket június 18–29. között tartják.

Szolgáltatások

Változások a bankkártyáknál

A bankkártya letiltásakor január 13-ától már csak 15 ezer forintig kell a kártyabirtokosnak viselnie az esetleges kárt a korábbi 45 ezer helyett. A kártya ellopását, eltűnését díj-, költség- vagy egyéb fizetési kötelezettségtől mentesen lehet bejelenteni. Kedvező változás, hogy egy szolgáltató csupán akkor zárolhat pénzt, ha a kártyával fizető ügyfél jóváhagyta a pontos összeget (ez a hotelekben foglalt szállásoknál lehet fontos).

Postai díjszabások

2018. január 16-ától emelkedik egyes postai szolgáltatások ára, átlagosan az éves inflációnak megfelelő három százalékkal. Több szolgáltatás díja nem változik, ilyen például a levelek többsége, a levelezőlap és a képeslap küldése, a csomagautomata és a nemzetközi csomag feladása. Öt forinttal drágul a tértivevényes és az ajánlott küldemény, tíz forinttal a hivatalos irat, negyven forinttal a két kilogrammnál könnyebb belföldi postacsomag, ötven forinttal pedig a két kilogrammot el nem érő üzleti csomag.

Csekkek Nem kell többé okmány a befizetéshez, ha az ügyfél bankkártyával egyenlíti ki sárga vagy fehér csekkjeit. Az M jelzésű csekkeknél (adó, illeték, bírság) készpénzes fizetéskor sincs szükség azonosításra. Az FM jelzésű, áru és szolgáltatás ellenértékének kiegyenlítésére szolgáló csekkeknél 300 ezer forintig nem kell azonosítani a befizetőt.

Ügyintézés

Új polgári perrendtartás

Az eljárások gyorsabbá és szakszerűbbé válását célozza az új polgári perrendtartás, amelyet a 2018. január 1-jén vagy utána indult eljárásokban kell alkalmazni. A törvény a perindítási szakban az eddiginél jóval szigorúbban meghatározott részletes kereset és ellenkereset elkészítését írja elő. Törvényszéken kizárólag jogi képviselővel lehet eljárni, a helyi bíróságokon lehet a nélkül is, utóbbira jóval enyhébb eljárási szabályok vonatkoznak. Öröklés Január 1-jétől nem kell bíróságra menni, ha az örökösök a végrendelettől eltérően akarnak örökölni. A vitás kérdések közjegyző előtt is rendezhetők, ha a felek egyezséget kívánnak kötni. Lakásvételi illeték

Lakásvásárlás esetén a kedvezményes illetékalap megállapításakor, illetve az illetékmentesség alkalmazásánál figyelembe lehet venni annak a lakásnak a forgalmi értékét, amelyet a vásárlást megelőző három esztendőn belül adtak el. (A korábbi szabályozás szerint ez egy év volt.) A vevő az eladott lakásának forgalmi értékével csökkentheti a lakásvásárlással keletkező illetékalapját, így csak a különbözet után kell illetéket fizetnie. A lakásvásárlás után eladott ingatlan esetében ez csupán akkor érvényesíthető, ha azt a vásárlást követő egy éven belül értékesítették. Ha a magánszemély több lakást is elad és vásárol, akkor az illetékalap megállapításakor a kedvezőbb alapot eredményező ügyletet lehet figyelembe venni.

Építési engedély papír nélkül

Az építésügyben az elektronikus ügyintézés már előrehaladt az építésügyi hatósági engedélyezési eljárást támogató elektronikus dokumentációs rendszer (ÉTDR) és az elektronikus építési napló bevezetésével. Idén január 1-jétől már csak az ÉTDR használatával, illetve adathordozón személyesen átadott, ÉTDR-formanyomtatványra támaszkodó elektronikus levélben lehet kérelmet benyújtani, papír alapon nem. Az eljárási illeték megfizetését a kérelem benyújtásakor igazolni kell.

Kéményseprés Az egylakásos épületek (beleértve a társasházként vagy lakásszövetkezetként nem bejegyzett többlakásos lakóingatlanokat is) tulajdonosai ezentúl maguk igényelhetik a kéményseprőipari ellenőrzést, fűtőberendezésük fajtájától függően évente vagy kétévente, továbbra is ingyenesen. Így 2018. január 1. után már nem kapnak a kéményellenőrzés időpontját megajánló értesítést. A társasházaknál és a lakásszövetkezeteknél a kéményseprők továbbra is megajánlott időben végzik el az ingyenes ellenőrzést. A gazdálkodó szervezeteknek az ellátási területen illetékes kéményseprőipari szolgáltatóktól kell megrendelniük ingatlanjaik ellenőrzését, díjfizetés ellenében.

2018. évi ünnepnapok és munkaszüneti napok körüli munkarend március 10., szombat munkanap március 15., csütörtök nemzeti ünnep március 16., péntek pihenőnap március 30., péntek nagypéntek április 2., hétfő húsvét április 21., szombat munkanap április 30., hétfő pihenőnap május 1., kedd munka ünnepe május 21., hétfő pünkösd augusztus 20., hétfő nemzeti ünnep október 13., szombat munkanap október 22., hétfő pihenőnap október 23., kedd nemzeti ünnep november 1., csütörtök mindenszentek november 2., péntek pihenőnap november 10., szombat munkanap december 1., szombat munkanap december 15., szombat munkanap december 24., hétfő pihenőnap december 25., kedd karácsony december 26., szerda karácsony december 31., hétfő pihenőnap 2019. január 1., kedd újév