2019. 07. 8.

Tüdőszűrés Gyálon

Facebookon
Twitteren
E-mailben

A tüdőszűrés korábban nagyon fontos volt a tbc elleni harcban, amióta azonban a betegség hazánkban kordában tartható, már általánosan nem kötelező, hanem önkéntes alapon működik. Pedig napjainkban is rendkívül fontos például azért is, hogy egy másik pusztító betegséget, a tüdőrákot időben észrevehessük. A tbc egy nagyon súlyosan fertőző betegség, mely a 20. század elején még itthon is az egyik legfőbb haláloknak számított. Az ellene való küzdelemben a védőoltás mellett az egyik legfontosabb lépés a tüdőszűrés rendszerének és a tüdőgondozói hálózatnak a kiépítése volt. A tüdőszűrés éppen ezért még itthon is kötelező volt évente 30 éves kor felett, mára azonban már általánosan nem kötelező, hanem csak önkéntes alapú. Ennek az az oka, hogy a tbc már csak kevés esetben halálos és nem jelenik meg tömegesen, hanem inkább csak kisebb, általában elszigetelt csoportokban, illetve a társadalom perifériáján élők körében.

A szokásos éves tüdőszűrés 2019. augusztus 05-től augusztus 28-ig lesz a Rákóczi utcai iskolában (Gyál, Rákóczi út 44-46.), melynek bejárata a Károlyi Mihály utca felől van.

A vizsgálat ideje:

 Hétfő, szerda: 11:30 – 17:30

Kedd, csütörtök, péntek: 08:30 – 14:30

„A vizsgálat elvégzéséhez személyi igazolvány, lakcímkártya és TAJ kártya szükséges, valamint – ha van – az előző évben kapott tüdőszűrő igazolást vigyék magukkal a szűrővizsgálatra. Amennyiben a leletre szükség van, saját névre kitöltött felbélyegzett válaszboríték és 1.700,-Ft csekken történő befizetése ellenében 3 héten belül postán megküldik.” Amennyiben a leletre szükség van, saját névre kitöltött felbélyegzett válaszboríték ellenében 3 héten belül postán megküldik.

A tüdőszűrés a felnőtt lakosság számára ajánlott vizsgálat! A 40 év feletti lakosoknak évente egy alkalommal ingyenes. 40 éves kor alatt, illetve munkahelyi alkalmassági vizsgálathoz a vizsgálat díja 1.700 Ft, melyhez a szűrőállomáson és az Egészségügyi Központban (Információs pultnál) kapható csekk, befizetése postán történik a vizsgálat előtt.

A 14-18 év közötti gyermekek szűrése ingyenes, de beutaló és szülői beleegyező nyilatkozat szükséges (nyilatkozat az Egészségügyi Központ információs pultjánál elérhető). A törvény által kötelezettek, illetve a 18 évnél idősebb tanulóknál (szakiskolai szakmai alkalmassági vizsgálat), akiknek az oktatási törvény ezt előírja, a vizsgálat természetesen ingyenes.

Ne feledje, panasz nélkül is lehet beteg! A vizsgálat alkalmas a TBC illetve sok más tüdő-betegség időben történő felismerésére!