2017. 09. 27.

Tanösvényt adtak át a Gyáli Liliom Óvodában

Facebookon
Twitteren
E-mailben

A Gyáli Liliom Óvoda munkatársai elhatározták, hogy összefogással tanösvényt létesítenek az intézmény udvarán, amit szeptember 27-én Lendvay-Kiss Anita intézményvezető adott át. A több mint egy millió forintos beruházás Gyál Város Önkormányzata, az óvoda apparátusa, helyi vállalkozók, magánszemélyek és a szülők támogatásával valósulhatott meg. Az óvoda 2016-ban másodjára nyerte el a Zöld Óvoda címet, melynek során vállalták, hogy kialakítanak egy tanösvényt, egy madárbarát kertet és gyógynövénykertet. Az intézmény dolgozói kiemelt feladatunknak tekintik a környezettudatos magatartás megalapozását, a környezet megóvását, védelmét, gondozását. A Madárbarát címmel rendelkező óvoda a madárbarát kert kialakításával lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy közelebbről is megismerkedhessenek hazánk, környezetük jellegzetes madár –  és  állatvilágával.

 8 20170927_162854 101120170927_163259

A Madárbarát mintakert tanösvény célja, hogy a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt érdekes és szemléletes módon mutassa be a leggyakoribb Madárbarát kerti eszközöket és az ezekkel védhető madár- és egyéb állatfajokat. A tanösvény egyedülálló tulajdonsága, hogy a bemutatott odúk, etetők nem makettek, hanem teljes körű természetvédelmi eszközök, amiket az állatok el is foglalhatnak, be is költözhetnek. Folyamatos programot nyújt a gyermekek számára: interaktív memória játék, forgató oszlop, állatos nyomfelismerő játék is helyet kapott a tanösvényben. A forgató oszlop négy madárfajt, ezek fészkét, élőhelyét és táplálékát mutatja be, a feladat az, hogy ezeket a gyerekek megfelelően egymáshoz rendeljék. Az egyes etetőknél, itatóknál lehetősége adódik a gyerekeknek megfigyelni a madarakat. A mezítlábas park egészségmegőrző szerepe kiemelkedő. Eltérő anyagokból készül a park burkolata. A gyermekek megtapasztalhatják, milyen érzés kisebb, nagyobb köveken, homokon, gyepszőnyegen, kukoricacsutkán járni. Ennek köszönhetően fejlődik a talpi érzékelésük, egyensúlyérzékük, felpezsdül a vérkeringésük, hiszen mezítláb járni önmagában is egészséges, csökkenthető vele a lúdtalp kialakulásának kockázata és az agyban is különböző reflexpontokat stimulál.

6

Lendvay-Kiss Anita intézményvezető beszédében kiemelte, hogy az egészséges életmódra nevelés, a környezettudatosság az intézmény pedagógiai programjában megfogalmazott kiemelt célok maradéktalanul megvalósulnak a tanösvény kialakításával.

A természettudományos alapismereteket tartalmazó mesekönyveknek, kifestőknek, rajz- és természetfilmeknek köszönhetően az ovisok ismerik és szeretik a körülöttük élő állatokat, ezért ha ezeket (és a védelmi eszközeiket) az életkori sajátosságaiknak megfelelően: játékosan, mozgással összekötve, a logikai és mozgáskészséget fejlesztő módon mutatják be nekik, akkor a természet védelme még jobban be tud épülni az óvodai szocializációs és nevelési folyamatba.

További képek itt.