2018. 03. 5.

Rendőrkézen a rongálók

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Az utóbbi időben több rongálásos bűncselekmény is történt városunkban, melyek elkövetőit a gyáli rendőrök eredményes és hatékony munkával felderítették és elfogták. Mórocz Józsefet, a Gyáli Rendőrőrs nemrég megbízott parancsnokát kérdeztük a rongálások részleteiről.

Őrsparancsnok Úr! Milyen rongálásos esetek történtek Gyálon, és mit lehet tudni ezekről?  

Haladjunk időrendi sorrendben:

  • Ismeretlen tettes ellen érkezett feljelentés, aki 2017. december 1. és 15. közötti időszakban megrongálta a Gyáli Millenniumi Park mosdóajtaját. Az elkövetőt (M.) 2018. február 20-án sikerült elfogni és gyanúsítottként elszámoltatni, aki a bűncselekmény elkövetését elismerte, tettét megbánta. Ezen cselekmény kapcsán a sínen futó fém ajtó zárszerkezete és maga a sín illetve az ajtó alsó része sérült. Nem helyi lakos a gyanúsított.
  • A park mosdóajtajának helyreállítása éppen elkészült, amikor 2017. december 20-án ismeretlen tettesek ismét megrongálták azt. Az ajtót felfeszítették, a zár megrongálták. Ebben az ügyben már másnap elfogásra kerültek az elkövetők (S. és élettársa L.I.), akik kihallgatásuk során a bűncselekmény elkövetését beismerték. 2018. január 17-én gyorsított eljárásban ítélet is született. Helyi elkövetők voltak a tettesek.
  • Február 5-én a gyáli vasútállomás épületét ismeretlen tettes összefújta festékkel, a váróterem ajtajára a „SEZIO” feliratot festette. Rongálás miatt indult az eljárás, a károk pontosítása még folyamatban van. Ezen felirat Gyálon több helyen is felfestésre került ezen a napon. Az elkövetőt V.P-t 2018. február 26-án a hajnali órákban sikerült lakóhelyén elfogni, a cselekmények elkövetését elismerte, sőt több ezidáig ismeretlen graffitis ügyet is elismert, többnyire vasúti kocsik és metrószerelvények rongálását ismerte el Magyarország, valamint Ausztria és Szlovákia területén. A gyanúsított szintén nem helyi lakos. Az eljárás vele szemben folyamatban van, szabadlábon védekezik.
  • Február 10-re virradóan ismeretlen tettes a Gyál-felső vasútállomás mellékhelyiségének ajtaját szándékosan kettétörte. A gyanúsítottat 2018. február 21-én elfogtuk, kihallgatása során a bűncselekménye elkövetését részben beismerte.

Milyen mértékben segítették munkájukat a térfigyelő kamerák felvételei és a FEGY munkatársai?

A kamerák felvételeinek elemzése mindig nagy mértékben segíti a munkánkat, természetesen, ha  jobb minőségű a felvétel könnyebb a hatóság dolga még, ha nem is minden esetben kapunk teljesen felismerhető felvételt és nem is ismerjük az elkövetőt, mert nem helyi illetőségű és korábban nem jártunk el vele szemben.  Mind a közterület-felügyelet, mind a FEGY munkatársai segítik a munkánkat, a közterület-felügyelet munkatársaival az ügyekben a rendelkezésre álló felvételek kapcsán egyeztettünk folyamatosan, a FEGY munkatársai pedig az első Millennium parki rongálás során tartották vissza az elkövetőket a rendőrség kiérkezéséig.

Mivel magyarázták tettüket az elkövetők?

A motiváció nélküli rongálási cselekményekre ésszerű magyarázat nincs szerintem, ezek többnyire indulati bűncselekmények, melyeket más cselekmények váltanak ki. Ezen esetekben nem is kaptunk érdemi magyarázatot.

Szerk:VS