2023. 03. 23.

Kiemelkedő teljesítményt ért el az Önkormányzat az elektronikus információszabadság terén

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Az információszabadságot támogató új online tájékoztató portál, a https://infoszab.hu/ került kialakításra a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság fenntartásában, melynek célja, hogy strukturált tudásbázisként segítse a tématerület iránt érdeklődőket naprakész információkkal, hírekkel és eseményekkel.

A honlapra feltöltésre került az önkormányzati nyilvánosság kutatása során az önkormányzatok eredményeinek listája, amely az úgynevezett önkormányzati transzparencia indexálás eszközével nyújt eligazítást az adott helyi önkormányzat megfeleléséről. Az önkormányzati nyilvánosság kutatása során feltárt, közérdekű és közérdekből nyilvános adatok közzétételére vonatkozó információk alapján minden szervezetre vonatkozóan megállapításra került egy indexpontszám. Az indexpontszám 0-100-as skálára vetítve jelzi a jogszabályi megfelelés milyenségét, adott szervezet „helyzetét” a célcsoport többi szervezetéhez képest. A mérőrendszer (index) kidolgozásának alapját a kutatás során elvégzett honlapelemzések és adatigénylések adták.

Elismerést érdemel, hogy Gyál Város Önkormányzatának összesített pontszáma 71, amellyel 93. helyezést ért el a vizsgált 3210 önkormányzatból. Az összesített mutató a honlapelemzés index pontszámából (61) és a próba adatigénylés pontszámából (81) került meghatározásra. Remélhetőleg az idei évre tervezett intézkedések és a honlap technikai fejlesztése tovább javít majd az eddig elért pontszámon és helyezésen, amivel példaként szolgálhatunk a többi önkormányzat számára.

Ahogy a Hatóság azt már korábban is kiemelte, az elektronikus információszabadság biztosítása erősíti a szervezet integritását, átláthatóságot és széles körű nyilvánosságot teremt, amellyel növeli az önkormányzatok működésébe vetett közbizalmat.

                                                                                               Gyáli Polgármesteri Hivatal