2018. 03. 26.

Kékbe borul a Gyáli Polgármesteri Hivatal épülete az autizmus világnapjának estéjén

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Kékbe borul a Gyáli Polgármesteri Hivatal épülete az autizmus világnapjának estéjén

Az ENSZ 2007-ben nyilvánította április 2-át az autizmus világnapjává, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az autizmusra és az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint világszerte. Ezzel egyidejűleg arra kérte a tagországokat, hogy tegyenek meg mindent az autizmussal élők helyzetének javítása, és a társadalmi tudatosság növelése érdekében. Az Autizmus Világnapja alkalmából világszerte számos figyelemfelhívó programot szerveznek, amelyek közül legjelentősebb a New York-i Autism Speaks által 2010-ben indított „Light It Up Blue!” („Ragyogj kékben!”) elnevezésű kampány. Az immár világméretű kampány keretében április 2-án este, számos híres épületet világítanak ki kék fénnyel.

Az Autizmus Világnapja alkalmából kékben ragyog többek között a Rio de Janeiró-i Megváltó Krisztus szobor, a párizsi Eiffel-torony, a londoni Big Ben, a prágai Károly-híd, a római Colosseum, a New York-i Empire State Building, a Niagara-vízesés, hazánkban a Parlament kupolája, a Gellért-hegyi Szabadság-szobor és több nagyváros fontos középülete. Idén április 2-án Gyál is csatlakozik a „Ragyogj kékben!” kampányhoz. Pápai Mihály polgármester örömmel támogatta a kezdeményezést, amikor egy lakossági megkeresés során felvetették neki, így idén először Gyálon is kékbe borul a város központjában lévő polgármesteri hivatal épülete. A fényfestés sötétedés után lesz látható, sétáljanak el a városközpontba ha tehetik!

A szakmai szervezetek becslése szerint ma Magyarországon 100 ezer, a világon több tízmillió ember él autizmussal, azzal a széles spektrumú, változatos formában jelentkező fejlődési zavarral, amelynek következtében a társas viselkedés, a kommunikációs készségek és a gondolkodás fejlődése sérül.