2018. 11. 5.

Indul a családok támogatásáról szóló nemzeti konzultáció

Facebookon
Twitteren
E-mailben

A héten indul a gyermekes családok támogatásáról és védelméről szóló nemzeti konzultáció, a posta a napokban megkezdi a kérdőívek kézbesítését – jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a kormány további, a gyermekvállalást és -nevelést segítő intézkedéseket szeretne hozni, ezért a kormányzati döntésekhez kérik ki az emberek véleményét a mostani újabb nemzeti konzultáción.

A kérdőíveken – amelyek kitöltésére majd online is lehetőség lesz – tíz eldöntendő kérdés szerepel. A kormány ezekre december 21-éig várja a válaszokat ­­– mondta Novák Katalin. A kérdések között szerepel a főállású anyaság intézményének elismerése, a gyerekeket nevelő családoknak járó támogatások kétharmados védelmének biztosítása, továbbá a beteg gyereküket otthon ápoló családtagok támogatása. Az államtitkár hangoztatta, hogy a magyar kormány nem a migrációval akarja megoldani a népesedési problémát, miként azt több európai országban teszik, hanem a gyermeket nevelő magyar családok, valamint a családalapító fiatalok támogatásával. Novák Katalin szerint az emberek megkérdezése ebben a formában már bevált, jó gyakorlat, és abban Magyarország élen jár, mert a magyar mintát követve már az Európai Unióban is indítottak konzultációt. Kiemelte: a kormány számára a családok évében különösen fontosak a visszajelzések, mert az őket érintő kérdésekről a családokkal, a fiatalokkal együtt szeretnének dönteni.

A kérdőíven a tíz kérdés mindegyikéhez felvezető szöveget írtak, konkrét kormányzati elképzeléseket is megfogalmazva. Az államtitkár azt mondta, e konkrét javaslatok támogatása esetén azokat a kormány elé terjesztik. A kormány egyebek mellett arra vár választ: az emberek egyetértenek-e azzal, hogy az új családtámogatási programokat a továbbiakban is munkavégzéshez kell-e kötni, hogy a fiatal házaspároknak támogatást kell-e adni az önálló életkezdéshez, vagy, hogy a népességfogyást nem bevándorlással, hanem a családok erőteljesebb támogatásával kell orvosolni. Arról is megkérdezik az embereket, egyetértenek-e azzal, hogy egy gyereknek joga van családban, lehetőség szerint az anya és az apa szerető gondoskodása mellett felnőni. A kérdőív 10. kérdése a költségvetési családtámogatások kétharmados védelme biztosításának lehetőségéről szól.

A konzultáció kérdései itt olvashatók.