2020. 05. 7.

Így indul újra az egészségügyi ellátás Gyálon

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Május 4-től a Kormány döntése értelmében részben újraindult a normál egészségügyi ellátás, azonban ez még korántsem azt jelenti, hogy minden a veszélyhelyzet kihirdetése előtti állapot szerint működik. A következő cikkünkben összefoglaltuk azokat a fontosabb tudnivalókat, amiket a Városi Egészségügyi Központ szolgáltatásait, illetve a szakellátásokat igénybevevő gyáli lakosoknak tudniuk kell.

Fontos változás, hogy az egészségügyi központ információs pultját, illetve telefonszámát előjegyzésre nem tudják használni, az előjegyzések módjáról cikkünkben fogunk részletesen írni.

Háziorvosi és házi gyermekorvosi ellátás

A háziorvosi, a házi gyermekorvosi, a védőnői és fogászati ellátás újraindítása azzal a feltétellel történhetett, hogy rendelésre kizárólag telefonon, a háziorvossal (fogorvossal, védőnővel) előre egyeztetett időpontban lehet beteget fogadni. Az egészségügyi szolgáltatónak és a betegeknek is kiemelt figyelmet kell fordítaniuk az egyeztetett időpontok megtartására, a várókban töltött idő és személyek számának minimalizálására.

A rendelőbe belépéskor az alábbi szabályokat kell betartani:

 • arcmaszk használata kötelező,
 • hőmérsékletmérés,
 • a betegeknek legalább 1,5 méter távolságot kell tartani egymástól.

Működés:

A személyes találkozással járó vizsgálatokat továbbra is előzetes konzultációhoz kötik, telefon, e-mail, vagy a háziorvos (fogorvos, védőnő) által meghatározott egyéb elektronikai eszközök használatával. A távkonzultáció eszközeinek igazodni szükséges a lakosság lehetőségeihez. A távkonzultáció szabályozása kiterjed a háziorvos/ápoló elérhetőségeinek időbeli keretére is, elsősorban a korábban szokásos rendelési időhöz igazodva.

Csak a telefonkonzultációt követően kerülhet sor a személyes orvos-beteg találkozásra, mely előjegyzés szerint történik, a jogszabály szerinti min. heti 15 órában. Az előjegyzést a telefonkonzultáció során a háziorvosi praxis végzi.

Az előjegyzés fő szabálya óránként maximum 4 beteg vizsgálata!

Meghatározott háziorvosi tevékenységek a nem kontakt ellátási körben (telefonon vagy egyéb nem kontakt platformon) történnek (pl. rendszeresen szedett gyógyszerek felírása, igazolások, keresőképtelen állományok igazolása, egyéb igazolások, szociális ellátásokhoz szükséges dokumentumok, stb.) Ezeket az adminisztratív feladatokat a kéréstől számított 5 munkanapon belül kell teljesítenie a praxis dolgozóinak.

A betegeket arra kérik, hogy továbbra is csak alaposan indokolt esetben kérjenek személyes orvos – beteg találkozást!

Gyálon az alábbi rendelési időpontokban történt változás:

Gyermek rendelés:

Dr. Fábri Orsolya rendelési ideje 2020. január 06-tól kismértékben változott, Hétfő 15-19, Szerda 16-19, Csütörtök 10 -12 között rendel, Csütörtökön 08-10 ó között pedig tanácsadás van, péntek változó.

Felnőtt rendelés:

Dr. Ködöböcz László telefonszáma és telefonos rendelési ideje változott: 06-29/345-315. Dr. Ködöböcz László március 23-tól orvos-beteg találkozást igénylő betegellátást nem végez, csak telefonon elérhető a rendelési idejében. Helyettesíti: Dr. Hadházi Éva saját rendelési idejében.

Dr. Németh Ilma március 23-tól orvos-beteg találkozást igénylő betegellátást nem végez, csak telefonon elérhető a szokott rendelési idejében. Helyettesíti: Dr. Mező Beáta saját rendelési idejében.

Dr. Sugár Katalin március 24-től orvos-beteg találkozást igénylő betegellátást nem végez, asszisztense (Szilvi) telefonon elérhető a szokott rendelési időben (recept, táppénz stb.). Helyettesíti: Dr. Jelinek Zsuzsanna saját rendelési idejében.

Dr. Bíró Zsolt hétfőnként szakképzés miatt nem rendel, helyettesíti Dr. Bodnár Anita saját rendelési idejében.

Dr. Bodnár Anita csütörtökön nem rendel, helyettesíti Dr. Bíró Zsolt 08-12 között.

A fogorvosi ellátás

A fogászati alapellátás és szakellátás is újraindult május 4-től. A fent leírtakhoz hasonlóan előzetes egyeztetéssel, telefonon kell konzultálni és időpontot kérni, csak azután kerülhet sor a személyes orvos-beteg találkozásra.

A fogászati ellátásban a nem sürgősségi beavatkozások, melyek aerosol képződéssel járnak, mind  a COVID 19 vírus átvitel szempontjából magas kockázatot jelentő beavatkozásoknak számítanak, ezért az előzetes telefonos konzultáció során szükséges egyrészt a fogászati beavatkozás szükségességének és fontossági sorrendjének meghatározása, valamint a COVID 19 vírus fertőzés gyanújának kizárása.

A fogászati beavatkozások fontossági sorrend szerinti ellátása:

 • sürgősségi fogászati beavatkozások,
 • az elkezdett és krónikus fenntartó kezelések folytatása,
 • az előző két kategóriába nem tartozó kezelések elkezdése.

A kezelés megkezdésének feltételei:

 • a váróba egyedül, kísérő nélkül, maszkot viselve és a megbeszélt időpontban érkezzenek,
 • a váróban 2 méter távolságot kell tartani a másik betegtől,
 • a kezelés megkezdése előtt ismételt kikérdezés, lázmérés, kézfertőtlenítés történik,
 • ha magas COVID kockázatvalószínűsíthető, csak sürgősségi beavatkozás végezhető és a beteget háziorvoshoz küldik tovább COVID fertőzés kizárása érdekében (PCR teszt végzése),
 • fenti esetben fogászati beavatkozás csak negatív PCR teszt birtokában végezhető!

Kérik, hogy az első időkben először főleg a fogászati kezelést már elkezdett betegek jelentkezzenek.

Fogászati rendelés a veszélyhelyzet ideje alatt 2 telephelyen történik

Hétfő

08:00 – 11:00                     József Attila utca 1.

13:00 – 17:00                     Szt. István utca 33.

Kedd                    

08:00 – 11:00                     József Attila utca 1.

13:00 – 17:00                     Szt. István utca 33.

Szerda                 

08:00 – 11:00                     Szt. István utca 33.

13:00 – 16:00                     József Attila utca 1.

Csütörtök          

08:00 – 11:00                     József Attila utca 1.

13:00 – 17:00                     Szt. István utca 33.

Péntek                

08:00 – 11:00                     Szt. István utca 33.

Dr. Simon Tímea helyett április 29-től Dr. Toducz Emma fogorvos rendel szerda, csütörtök 08 – 11 között a József Attila u. 1. alatti telephelyen.

Védőnők

A védőnői általános tanácsadás és családlátogatás a veszélyhelyzet miatt ideiglenesen felfüggesztésre került, kivéve az újszülöttek látogatása. Minden védőnő tanácsadásának idejében a védőnői rendelőben tartózkodik, a megadott mobil számokon elérhető sürgős esetekben.

A személyes találkozások csak telefonos előjegyzés alapján történhetnek a védőnői ellátásban is!

Járóbeteg szakellátás

A járóbeteg-szakellátás esetében – ideértve a diagnosztikai ellátásokat is – a szakrendeléseken és az ambulanciákon kizárólag telefonon előre egyeztetett, a kórház medikai rendszerében rögzített időpontban lehet beteget fogadni.

A járóbeteg-szakellátásban történő személyes megjelenés előzetes feltétele a kötelező telefonos szakorvosi/szakasszisztensi egyeztetés, ennek alapján a személyes vizsgálat orvosszakmai indokoltsága, valamint az előjegyzési időpont rögzítése.

Előjegyzés biztosítása központi call center szolgáltatáson keresztül

 1. Minden, személyes megjelenést igénylő járóbeteg-szakellátásra kizárólag előzetes telefonos vagy elektronikus előjegyzés (továbbiakban: telemedicina előjegyzés), és az azt követő telefonos szakorvosi konzultáció alapján van lehetőség. Minden szakrendelés csak előjegyzés alapján fogadhatja a betegeket. A gyáli betegek is a call centeren keresztül kérhetnek időpontot a Városi Egészségügyi Központban működő szakrendelésekre.
 2. Telemedicina előjegyzésre időpont kérés az alábbi módon történhet: a.         A call center felhívásával. A call center telefonszáma: 06-1/920-1400. b.         Elektronikus úton a www.delpestikorhaz.hu/telemedicinaoldalon.
 3. telefonos előjegyzésa gyógyintézet központi call centerén keresztül történik. A call center minden munkanap 9-17 óra között fogadja és dolgozza fel a telefonos szakorvosi vizitre vonatkozó betegigényeket.
 4. A betegek által kért telefonos szakorvosi vizit igényt a call center munkatársai beérkezési sorrendben rögzítik a medikai rendszerben létrehozott, kizárólag az telemedicina előjegyzések kezelését szolgáló új medsol munkahelyekre.
 5. Az előjegyzés során, a beteg által igényelt telefonos szakorvosi vizitekre,a fentiek szerinti medsol munkahelyre, a beteg alábbi adatait rögzítik: a. beteg neve, b. beteg születési ideje, c. beteg lakcíme, d. beteg telefonszáma, e. beteg társadalombiztosítási azonosító jele (TAJ).
 6. Az előjegyzés rögzítését követően a call center munkatársa telefonon keresztül vagy elektronikus levél formájában tájékoztatja a beteget a telefonos szakorvosi vizit várható időpontjáról, az érintett nap három órás időintervallumát megjelölve.
 7. Az  előjegyzési lista alapján, a sorrendiséget betartva, a szakrendelést végző szakorvos a kórházi telefont használva hívja fel a beteget, akivel a szakma szabályai szerint telefonos szakorvosi vizitet folytat le.
 8. Amennyiben a telefonos szakorvosi vizit eredménye „kérdéses”, ebben az esetben szóbeli javaslatot követően:
 9. ismételt telefonvizit bonyolítható le,
 10. vagy gyógyszeres ellátás javasolt (e-recept formájában).
 11. Amennyiben a telefonos szakorvosi vizit eredménye problémás, ebben az esetben a személyes vizsgálat nem kerülhető el, a beteget előjegyzett időpontra be kell hívni.
 12. Amennyiben a telefonos szakorvosi vizit eredménye „azonnali intézkedést igénylő”, az orvos rendelkezhet akut járóbeteg-szakellátásról vagy kórházi beutalásról és szükség szerint mentőrendelésről.

Személyes megjelenéssel történő járóbeteg-szakellátás

 1. Amennyiben atelefonos szakorvosi vizit eredménye indokolja, úgy a beteget az érintett szakrendelő munkahelyének előjegyzésében a járóbeteg-szakellátáson való személyes megjelenésre elő kell jegyezni.
 2. A személyes megjelenést igénylő járóbeteg-szakellátás biztosítása során, a várókban töltött idő és személyek számának minimalizálása céljából kiemelt figyelmet kell fordítani az egyeztetett időpontok megtartására (óránként maximum 4 beteg).
 3. A beteg épületbe való belépésekor kötelező a pre-triage elvégzése:
 4. higiénés kézfertőtlenítés, b. lázmérés, c. a járványügyi kérdőív kitöltése, d. védőmaszkkal történő ellátása.
 5. A járványügyi szempontból negatív beteget az igényelt szakrendelésre irányítják abban az esetben, ha előjegyzett időpontra érkezik.
 6. A járóbeteg szakellátásban sorra kerülő, SARS-CoV-2 vírus átvitel szempontjából magas kockázatot jelentő beavatkozások előtt, kötelező a betegek PCR-tesztelése. A magas kockázatú elektív beavatkozások elvégzésére kizárólag csak egy negatív PCR vizsgálati eredmény birtokában kerülhet sor.

A tesztek elvégzésének lebonyolítási módjáról később lesz rendelkezés!

Előjegyzéssel működő szakrendelések:

        Bőrgyógyászat

        Diabetológia            (beutaló szükséges)

        Kardiológia               (beutaló szükséges)

        Orthopedia               (beutaló szükséges)

        Rheumatológia        (beutaló szükséges)

        Szemészet

        Ultrahang                 (beutaló szükséges)

        Urológia

A Városi Egészségügyi Központ szakrendelései:

Nőgyógyászat

A nőgyógyászati rendelés újra a régi rend szerint működik, hétfőn dr. Kerényi János 14:00 – 19:00, kedden és csütörtökön dr. Mikó Sándor 08:00 – 13: 00 között rendel.

Urológia

A csütörtöki urológiai szakrendelés bizonytalan ideig szünetel.

Gégészet

A gégészeti szakrendelés bizonytalan ideig szünetel. Ellátás az Ady szakrendelőben (Bp. XX. kerület, Ady Endre utca 1.), kérik az előzetes telefonos bejelentkezést 06-1-421-4020 (2012-es mellék, gégészet).

Orthopédia

Az orthopédiai szakrendelés orvosa, Dr. Farkas László sürgős esetekben elérhető hétfőn a XIX. kerületi (kispesti) szakrendelőben 08:00 – 12:00 között (tel. 06-1-347-5924) kedden a XX. kerületi Ady utcai szakrendelőben 08:00 – 12:00 között (tel.: 06-1-421-4020/ 2053-as mellék).

Reumatológia

A reumatológiai szakrendelés bizonytalan ideig szünetel.

Kardiológia

A kardiológiai szakrendelés bizonytalan ideig szünetel, ellátás a XX. kerületi Ady utcai szakrendelőben.

Sebészet

A sebészeti szakrendelés bizonytalan ideig szünetel. Sürgős ellátás a XX. kerületi Ady utcai szakrendelőben.

EKG

Az EKG felvétel rendelési ideje változott, kedden 13 – 14 óra között és csütörtökön 12 – 13 óra között van rendelés.

Gyógymasszázs

A gyógymasszázs rendelés átmenetileg szünetel.

 kézfert_új