2018. 10. 19.

Így emlékeztek Gyálon 1956 hőseire és eseményeire

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének 62. évfordulójára emlékezett Gyál október 19-én, az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár színháztermében. Ünnepi beszédet mondott Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, aki a forradalom és szabadságharc helyi vonatkozását említette.

Emlékezzünk arra az erőre itt, Gyálon, ami a Pribék János vezette Nemzetőrséget és az egész közösséget cselekvésre bírta. Emlékezzünk azokra a katonákra, akik a budapesti laktanyákból érkeztek a településre és az iskolákban szállásolták el őket. Arra a többszáz fős tömegre, amely a moziban gyűlt össze, hogy aztán megalakítsa a Nemzeti Bizottságot, a Nemzetőrséget. Hiába gyűrte le a forradalmat tízezernyi páncélos, 1956. október 23-án a kommunista rémálom egyszer és mindenkorra megbukott. Utána soha többet nem volt joga ahhoz, hogy az emberek nevében kormányozza az országot” – mondta a képviselő.

A megemlékezés első részét a Gyáli Zrínyi Miklós Általános Iskola tanulói nagyszabású műsora zárta, melyet a közöség többször is megkönnyezett. Az ünneplők a hagyományok szerint fáklyákkal vonultak a Templom térre, s elhelyezték koszorúikat az 1956- os emlékműnél, Barth Károly szobrászművész, Gyál díszpolgárának alkotásánál. Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas, érdemes művész Wass Albert „A bujdosó imája” és Reményik Sándor „Eredj ha tudsz” című művét szavalta el.

A rendezvényen részt vett Pápai Mihály polgármester, Babák László Mátyás, a Gyáli Járási Hivatal vezetője, Rozgonyi Erik címzetes főjegyző, Gyimesi István nyugalmazott polgármester, díszpolgár, Kovalik Józsefné díszpolgár.

 2

IMG_0238

IMG_0478

IMG_0564

IMG_0040

IMG_0323