2023. 01. 25.

Hó végén lejárnak a 2022 évi autópálya matricák

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Átlagában nem éri el az infláció nagyságát az autópálya díjak emelése. Változó mértékben ugyan, de 2023-ban többet kell fizetni minden típusú matricáért. Akiknek tavalyi éves jogosultságai vannak, január 31-ig még felhajthatnak a díjköteles szakaszokra. Az új matricákat hó végéig kell megvásárolni.

Az autópályák jogszerű használatához szükséges jogosultság nyilvántartásában a magyarországi rendszer számít az egyik legkorszerűbbnek. Országos éves, havi, tíz napos; valamint megyei éves virtuális matricák vásárolhatók. Az autósok jelentős része éves díjat fizet.

Ugyan az év minden napján lehet autópálya matricát vásárolni, januárban megnő a forgalom: az éves jogosultságokat ilyenkor lehet meghosszabbítani. Az egyik legnépszerűbb vásárlási lehetőségnek számítanak a benzinkutak.

D1 járműkategóriában az országos éves és megyei matricák drágulása nem éri el az öt százalékot. A többi esetében ugyan magasabb a növekedés mértéke, de az átlag nem nagyobb az inflációnál.

Az éves jogosultságok az aktuális év január 31-ig érvényesek. Aki nem figyel a hosszabbításra, vagy nem vált időben egyéb jogosultságot, pórul járhat. “Aki a díjköteles úthálózatra felhajt és nincs érvényes e-matricája, annak a felhajtást követően 60 perc áll rendelkezésre, hogy megváltsa azt. Hogyha ezt elmulasztja, akkor pótdíj fizetési felszólításra számíthat. Az alap pótdíj a D1-es díjkategóriában 60 napon belüli fizetés esetén 18750 forint” – figyelmeztetett a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. kommunikációs vezetője, Marczin Bence.

Autópálya matricát akár mobiltelefonon, az autóban ülve is lehet váltani – egy véletlen, fizetős szakaszra felhajtás esetén ez a legkényelmesebb megoldás a büntetés elkerülésére. A nemzetiutdij.hu oldalon pedig pontos tájékoztatást lehet kapni az árakról, de arra is van lehetőség, hogy – kényelmi díj fizetése nélkül – itt vásároljuk meg az autópálya használatának jogosultságát.