2018. 08. 10.

Gyermeknevelést segítő eszközöket telepített Gyálon az önkormányzat

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Gyál Város Önkormányzata és a Plukkido, egy Felelős Innováció díjas magyar tervezőcsapat együttműködésének köszönhetően a gyereknevelést segítő és a szabad levegőre csábító eszközöket telepítettek 2018 augusztusában. A program célja a szülő és kisgyermek közti nézeteltérések feloldása: a játszótéri civakodás, a hazaindulás körüli nehézségek, a szülőtől való elválás, az óvodába való reggeli érkezés, öltözés, csoportba kerülés.

Pápai Mihály polgármester saját facebook-oldalán jelentette be a program részleteit. Elmondta, hogy a programot Gyál összes óvodájához, illetve egyelőre két játszótérhez (Árpád téri játszótéren, valamint a Gyáli Millenniumi Parkban található játszótéren) helyezték ki. Az egyedileg Gyálra tervezett postaládákban több játékos kaland vár a kicsikre, többek között egy helytörténeti kaland is, amely Gyálról szól. A helytörténeti kalandban a város címerében található sárkány is megjelenik.

IMG_2515

IMG_2564

A színes postaládákban az IDEKI manói rendszeresen cserélődő, a gyerekeknek szóló üzeneteket helyeznek el, melyek különböző kalandra hívják őket. A gyerekek fantáziavilágának megszólításával kínál segítséget a szülők/kísérők számára egy-egy nehéz helyzet kezelésében. A leveleket pszichológus és szociálpedagógus szakemberek írják. A szülők gyakorlatot szerezhetnek abban, hogy otthon vagy nyaraláskor is használhassák a módszert. A Plukkido szerzői által írt leveleket az Önkormányzat munkatársai rendszeresen cserélik a postaládákban, hogy a gyerekeknek és szüleiknek újabb kalandokkal biztosítsuk a változatosságot.

20160805_101727

A program a családok számára ingyenes, a megvalósítás költségeit Gyál Város Önkormányzata állta.

A szülők a játszótereken, illetve óvodákban kihelyezett tájékoztató táblákról tájékozódhatnak, hogyan működik pontosan az IDEKI.

Az IDEKI csapatról bővebben itt.

ideki-level_webre-1024x828