2018. 09. 19.

Gyálon létesít vasbetonelem-gyártó üzemet a STRABAG

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Nagyméretű épületeket, üzemcsarnokokat, sportcsarnokokat gazdaságosan, gyorsan és jó minőségben tudnak elkészíteni a STRABAG magyarországi cégei, mivel saját előregyártott betonelem-üzem támogatja a munkájukat. A létesítményt az elmúlt hónapokban telepítették át a paksi telephelyről Gyálra, ahonnan a főváros közelségének, illetve az M0-s és a teljes magyar autópálya-hálózat könnyű elérhetőségének köszönhetően országosan és „just in time” (időben) tudják szállítani a vasbeton szerkezeteket.

A vasbetonelem-gyártó üzemet az elmúlt hónapokban költöztette át Paksról új, gyáli telephelyére a STRABAG. Az üzem korábban a paksi atomerőmű építésén kapott fontos szerepet, azonban most éppen a létesítmény bővítése miatt kellett felszámolni. A terület rendezése után az első kapavágás 2017 júniusában történt meg. Októberben elérték a beázás mentes állapotot, és a téli időszak után csak a belsőépítési munkák, valamint a gyár technológiai berendezése zajlott. A telepen az építkezéssel kapcsolatban jelentős közmű és telepfejlesztés is történt, melynek kapcsán a telep új bejáratot kapott, megújult az elektromos hálózat,  és ezen kívül szinte minden közmű szakág jelentős modernizáláson esett át. A dolgozói létszám feltöltésével – jelenleg 80 fő – és betanításával párhuzamosan zajlottak a próbaüzemek és próbagyártások, hogy a későbbi termelésbe való átlépés zökkenőmentesen történhessen. A STRABAG bízik benne, hogy a megrendelés-állomány növekedésével, a termelés stabilizálódásával, újabb és újabb belső fejlesztéseket hozhatnak létre, mely nemcsak a magasépítők, hanem más ágazatok eredményességét is szolgálni fogja a jövőben.

Az üzemben többféle terméket állítanak elő, melyek teherbírását a betonacél fogja biztosítani, a kisebb szerkezetektől egészen a nagyobb, bonyolultabb tartószerkezeti elemekig. Az előregyártott elemek használata nagyban megkönnyíti az épületszerkezetek létrehozását. Csarnoképületeknél gyakori kivitelezési metódus, hogy az előkészített terepen, a tartópillérek helyén cölöpalapot készítenek, majd azokra kehelyalapokat helyeznek. Ezek fogadják be a pilléreket, melyeket a gerendákkal összekötve, létrehozzák a tartószerkezeti vázat. Ütemezett szállítással, ütemezett építéssel, a helyi építésvezető irányítása mellett rövidebb idő alatt és költséghatékonyan készülhetnek el az épületek. A technológia emellett a munkaerő felhasználása szempontjából is takarékos, ami a jelenlegi konjunkturális és szűk munkarőpiaci helyzetben kiemelten fontos. További előnye a technológiának, hogy nem érzékeny az időjárás változásaira – mint ahogy egy építkezésen a csapadék vagy a nagy hideg lelassíthatja a folyamatokat –, és a szállítási problémákból adódó csúszás is minimalizálható.

_Z086505

A STRABAG Gyálon nemcsak elemek gyárt, de más építkezésekhez jelenleg nem használt gépeket, szerszámokat, silókat vagy konténereket – öltöző-, raktár- vagy éppen irodakonténereket – is tárol. A telephelyen, többek között mart aszfaltot is tárolnak, amelynek az újrafelhasználásával jelentős mennyiségű energiafelhasználást és szén-dioxid-kibocsátást lehet megtakarítani, így környezetbarát módon hozzásegít a fenntartható gazdálkodáshoz. Az előre gyártó üzem egybeépült a betonkeverő teleppel, amelynek külső falánál helyezkedik el az előadagoló. A különböző szemcseméretű alapanyagok óriási depóniákban állnak.

A gyáli előre gyártó üzem hamarosan eléri optimális kapacitását. A főváros közelsége, az M0-s autópálya szomszédsága révén az előregyártott termékek gyorsan eljutnak az ország legtávolabbi részébe is.

A cikk az Innováció ­a Magyar Idők melléklete című kiadványban jelent meg.