.

.

/
/
Gyáli Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola

Gyáli Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola

Elérhetőségek

Fenntartó:
Monori Tankerületi Központ
Intézményvezető:
Zabán László Károly
Cím:
2360 Gyál, Bartók Béla utca 75.
Telefonszám:
+36-29-344-026
Email:
gyalizene@freemail.hu
Honlap:

1983. október 1-én indult a zeneiskolai zeneoktatás. Ezen a napon kezdte meg működését a dabasi Körzeti Állami Zeneiskola gyáli kihelyezett tagozata. A kihelyezett tagozaton Takács Judit klarinét- szolfézs és Tóth István fagott-szolfézs szakos tanárok vezetésével 20 gyermek ismerkedett a hangok világával. Kezdetben furulya, majd klarinét szakon is. Az évek előrehaladtával mind jelentősebb érdeklődés nyilvánult meg a zeneoktatás iránt. Tóth István 1992 őszén a gyáli Képviselő-testületnél a kihelyezett tagozat önállósulását és bővítését kezdeményezte. A tervezetet a zeneoktatás szükségességéről a nagyközség vezetése és a Képviselő-testület is megértéssel fogadta, valamint támogatásáról biztosította. A közel egyéves szervezési munkát követően Gyál Önkormányzat Képviselő-testületének 17/1993. (XI. 25.) számú rendelet alapján 1994. szeptember 1-jén kezdte meg működését a gyáli Kodály Zoltán Zeneiskola. A zeneiskola névválasztását Tóth István kezdeményezte. A XX. század utolsó évtizedében sorra alakultak az önálló művészetoktatási intézmények az országban. A névválasztásnál szerepet játszott, hogy a zeneiskolai oktatásnak helyet adó általános iskolában az önálló zeneiskolai oktatás kezdetével egyidőben Tóth István javaslatára ének-zene tagozatos osztály kezdte meg működését. Az emelt szintű ének-zene oktatás jelenleg is az egyik fő profilja a Bartók Béla nevét viselő iskolának. Tóth István javaslatára a gyáli zeneiskola ilyen előzmények után vette fel Kodály Zoltán nevét. Az intézmény pedagógiai hitvallását Kodály Zoltán zenepedagógiai eszméi határozzák meg.
2007-ben az alapfokú művészetoktatási intézmények Szakmai Minősítő Testülete által lefolytatott minősítési eljárás alapján a zeneiskola kiváló minősítést kapott.
2009. július 1-jétől Gyál Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kodály Zoltán Zeneiskola intézmény elnevezését Kodály Zoltán Zeneiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény névre változtatta (rövid neve: Kodály Zoltán Zeneiskola AMI).