2024. 01. 23.

Friss hírek!!! Az orvosi ügyeleti ellátás változása Gyálon

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Az orvosi ügyeleti ellátás változása Gyálon

Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2022. évi LXXIII. törvény döntött arról, hogy a háziorvosi ügyeleti ellátás biztosítása – Budapest kivételével – az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) feladata lesz. Pest vármegyében 2024. február 1-én veszi át az OMSZ az ügyeleti rendszer működtetését.

A jelenlegi információk szerint a megyében összesen 18 háziorvosi ügyeleti helyszín lesz, amelyből 11 ügyeleti központ és 7 ügyeleti pont. Az ügyeleti központok minden nap a teljes ügyeleti időszakban biztosítanak majd ügyeleti ellátást, míg az ügyeleti pontok hétköznap 16 és 22 óra között, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon pedig 8 és 14 óra között fogadják a betegeket. Gyálon a Városi Egészségügyi Központ (VEK) épületében (Gyál, József Attila u. 1.) ügyeleti pont fog működni, a legközelebbi ügyeleti központ Vecsésen (Vecsés, Telepi út 68.) lesz.

Az új rendszerben ügyeleti ellátást a betegek személyesen az ügyeleti központban, ügyeleti ponton vagy 1830-as telefonszámon kérhetnek. Utóbbi a teljes ügyeleti időszakban hívható. Gyálon hétköznap 16 és 22 óra között, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 8 és 14 óra között lehet majd személyesen a VEK épületében lévő ügyeleti ponton segítséget kérni. Ezen túlmenően a telefonon a teljes ügyeleti időben az 1830-as számon, éjjel-nappal pedig a 112-es vagy 104-es számon (mentőhívás) lehet segítséget kérni. Az ellátási szükséglet függvényében kap ilyenkor ellátást a beteg, amely lehet telefonos tájékoztatás, javaslat környező ügyeleti pont/központ igénybevételére, míg súlyosabb esetben ügyeleti gépkocsit, vagy akár mentőautót is küldhetnek a helyszínre.

A Gyáli járásban csak Gyálon lesz ügyeleti pont, a környező járásokban Vecsésen, Dabason és Szigetszentmiklóson ügyeleti központ (a teljes ügyeleti időszakban történő ellátással), míg Monoron és Ráckevén ügyeleti pont (a gyálival egyező rendelési idővel) fog működni. Mivel az ügyeleti ellátást 2024. február 1-től az OMSZ fogja szervezni, a jelenlegi rendszer – 24 órás ellátás Gyálon ügyeleti szolgáltató igénybevételével – 2024. január 31-én megszűnik.

A gyermekek ügyeleti ellátását az ügyeleti pontokon, azok működési idejében, továbbá Érden a jelenlegi ügyeleti helyszínen (2030 Érd, Szabadság tér 9.) hétköznap 16 órától 22 óráig, hétvégén és ünnepnapokon 8 órától 22 óráig, a váci kórház szakrendelő épületében (2600 Vác, Argenti Döme tér 1-3.) hétköznap 16 órától 22 óráig, hétvégén és ünnepnapokon 8 órától 22 óráig, valamint Cegléden a jelenlegi felnőtt ügyeleti telephelyen (2700 Cegléd, Kossuth Ferenc u. 17.) hétköznap 16 órától 22 óráig, hétvégén és ünnepnapokon 8 órától 22 óráig külön is végzik.[1]

A fogorvosi ügyeleti ellátás igénybevétele nem változik, Gyál városának lakossága azt a továbbiakban is a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézetében (Budapest, VIII. ker. Szentkirályi utca 40.) veheti igénybe.

Sürgős esetben továbbra is hívható a mentők (OMSZ) 104-es vagy a központi segélyhívó 112-es telefonszáma, ill. a kórházi sürgősségi betegellátó osztályok is fogadják személyesen a betegeket.

  1. február 1-től sürgős egészségügyi ellátás igénybe vehető:
  • az 1830-as ügyeleti telefonszám hívásával – ügyeleti időszakban
  • a Gyáli járásban személyesen, Gyálon a VEK épületében – hétköznap 16-22, szombaton, vasárnap és ünnepnap 8-14 óra között az ügyeleti pont felkeresésével
  • ügyeleti központ (legközelebbi Vecsésen) személyes felkeresésével – ügyeleti időszakban
  • mentőhívással (104-es, 112-es telefonszám) – éjjel-nappal
  • kórházi sürgősségi betegellátó osztályon személyesen

Fontos, hogy az ügyeleti ellátást valóban indokolt, akut esetben vegyék igénybe és lehetőség szerint a baj, az egészségügyi szükséglet mértékével arányban (pl. súlyos esetben mentőhívással, kevésbé súlyos esetben az ügyeleti telefonszám hívásával). Az ügyeleti szolgálat a háziorvosoknak a sürgős – a következő rendelési időig nem halasztható – orvosi tevékenységek elvégzése céljából szervezett szolgálata.[2]

Többek között az alábbi esetekben szükséges az ügyelethez fordulni[3]:

  • nagyon magas láz, amely vény nélkül kapható gyógyszerre nem szűnik;
  • hirtelen kialakuló fájdalom, görcs, amely vény nélkül kapható gyógyszerre nem szűnik;
  • bizonytalan hasi, mellkasi panasz;
  • krónikus betegségek akut panasszal

Az ügyeleti ellátással kapcsolatosan – többek között – további információkat találhat az OMSZ honlapján: www.mentok.hu, az NNGYK által működtetett https://egeszsegvonal.gov.hu/ oldalon, valamint számos más honlapon és sajtótermékben is.

 

[1] Forrás: OMSZ-KMR-15/388-1/2024. sz. tájékoztató

[2] A 47/2004. (V.11.) ESZCSM rendelet 15. § (2) bekezdése

[3] Forrás: https://egeszsegvonal.gov.hu/ellatorendszer/haziorvosi-ellatas/105-ellatorendszer/betegellatas/alapellatas/2211-uj-ugyeleti-rendszer.html (letöltés ideje: 2023.12.07.)