2023. 01. 26.

Elkezdődik Gyál város vízvezeték gerinchálózatának mosatása

Facebookon
Twitteren
E-mailben

A DPMV Zrt. és Gyál Város Önkormányzata közösen a 2022. évi előkészítő munkálatokat követően a 2023. évben megkezdi a települési vízhálózat ún. „hydrogéles eljárással” történő tisztítását.

A településen belüli munkálatokat 2023. február 06-án (hétfő) 09:00-15:00 között, a Bartók Béla utcától (Nagy Piac) – Kisfaludy utca – Vasút utcáig (Rendőrség) tartó szakaszon kezdik meg.

A mechanikus tisztítás során a kiszakaszolt vezetékekbe „hydrogél vonatot” juttatnak, amit víznyomás segítségével visznek keresztül a csöveken. A technológia alkalmazásával a csőfalakon lerakódott részecskék teljes mértékben eltávolíthatóak. A hydrogél vonat három szakaszból épül fel, így egyetlen munkafolyamat során képes mechanikai tisztításra, a szennyeződések önmagába oldására és fertőtlenítésre is.

A mosatások során kizárólag az érintett utcán fog szünetelni a közműves ivóvízellátás. A munkálatok végeztével előfordulhat, hogy az időszakosan megváltozott folyási irány, ill. nyomásingadozás ideiglenesen esztétikai elváltozást okozhat más településrészeken is a szolgáltatott ivóvízben.

FONTOS! A munkálatok idejére a felhasználási helyeken a vízmérő aknákban a VÍZMÉRŐ ELŐTTI főelzáró csapot el kell zárni annak érdekében, hogy a gél ne juthasson a belső hálózatba!

A „hydrogél” összetevői az egészségre nem ártalmasak, minden szükséges engedéllyel rendelkezik, ellenben a belső rendszerbe kerülve a csőfalról származó anyagokkal együttesen okozhat meghibásodásokat.

A háztartási eszközök (mosógép, vízmelegítő, stb.) védelme érdekében célszerű ezeket külön kizárni a vízellátásból a munkálatok idejére, és a visszanyitást az egyéb vízvételi helyeken (kerti csap, kézmosó, mosogató, WC) elkezdeni és kipróbálni. A nagyobb szemcseméretek miatt érdemes a csaptelepekről eltávolítani a perlátorokat a kiengedés előtt. Amennyiben a vízminőség megfelelő csak azt követően érdemes a háztartási eszközök visszakapcsolása a vízellátásba.

Minden egyes szakasz mosása után haladéktalanul megkezdik a hálózat tűzcsapokon keresztül történő átöblítését. Ezzel a módszerrel azonban a bekötővezetékekben és a házi vízhálózatban megjelenő elszíneződést okozó anyagokat nem lehet eltávolítani az, kizárólag a felhasználó által történő vízfolyatással távolítható el. Amennyiben egy-két perc után nem tapasztalható változás kérjük a vízfolyatás szüneteltetését, ez esetben ugyanis a törzshálózat sem tudott még letisztulni.

Amennyiben hosszabb időtartam után sem tapasztalható javulás kérjük, jelezzék azt a DPMV ZRT. diszpécser szolgálatánál a +36 29/340-010 vagy a +36 70/682-7546 telefonszámon.

A további munkavégzések helyszíneit és időpontjait mindig az adott munkavégzés előtt publikáljuk a lakosság felé.

A munkavégzéssel érintett háztartásokat levélben értesíti a DPMV ZRT. a munkálatok megkezdése előtt, és részletesen ismertetik a teendőket, hogy mindenki fel tudjon készülni.


Megértésüket és szíves türelmüket előre is köszönjük!