
Egy álomból született fagylaltozó – Eszti története és a Szamovár Cukrászda szívet melengető világa
A fiatal generáció vállalkozói mindig is külön figyelmet érdemelnek, hiszen történeteik gyakran nemcsak kitartásról és céltudatosságról szólnak, hanem olyan szenvedélyről is, ami valóban meg tud mozgatni másokat. Különösen igaz ez akkor, amikor egy fiatal nő, aki éveken át alázattal és lelkesedéssel dolgozott a fagylaltok világában, végül megnyitja saját kis birodalmát. Ilyenkor nemcsak egy üzlet születik, hanem egy álom válik valóra – ez pedig minden elismerést megérdemel. Eszti története nem csupán a vállalkozás indításáról szól: benne van a szeretet, a kreativitás, az emberek iránti elkötelezettség és a hit abban, hogy a kemény munka előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét.
Gyál szívében található egy hely, amely nemcsak a fagyijairól híres, hanem arról is, hogy minden látogatót meleg mosoly és barátságos hangulat fogad. Ez a Szamovár Cukrászda. A név sokak számára ismerősen csenghet, mivel az üzlet már korábban is cukrászdaként működött, és évtizedekre visszanyúló múltja van.
Generációk koptatták jellegzetes fehér székeit és nem túlzás azt állítani, hogy mára a város legpatinásabb, ma is működő cukrászdájává vált. Azonban 2022-ben új korszak kezdődött: egy fiatal nő, Eszti, aki szívét-lelkét a fagylaltkészítésbe fektette, megvalósította régi álmát, és új életet lehelt a helybe.
Eszti már tinédzserként belekóstolt a vendéglátás világába: első munkahelye a Kőrösi Udvarban működő fagyizó volt. Szorgalma, precizitása és lelkesedése hamar megmutatkozott, így nemcsak eladóként, de rövid időn belül üzletvezetőként is helyt állt. Munkáját annyira megbecsülték, hogy később még egy üzlet vezetését is rábízták. Ez alatt a közel tíz év alatt Eszti számára nyilvánvalóvá vált, hogy a fagylaltkészítés nem csupán egy szezonális elfoglaltság, hanem valós hivatás. Ahogy ő fogalmaz: „beszippantotta a fagyik világa”, és nem volt több kérdés, mihez szeretne kezdeni az életével.
Bár az egyetemen viselkedéselemzőként szerzett diplomát, hamar rájött, hogy nem a tanult szakmában szeretné leélni az életét. Sokkal inkább vágyott arra, hogy alkosson, ízekkel és textúrákkal kísérletezzen, valami maradandót hozzon létre. A sütés és főzés, ami addig csak hobbi volt, egyre nagyobb szerepet kapott a mindennapjaiban. A diploma megszerzése után ezért belevágott a cukrásztanfolyamba, amelyet korábbi főnökei is támogattak.
Ahogy telt az idő, egyre erősebben megfogalmazódott benne a vágy, hogy saját vállalkozást indítson. 2022-ben, mindössze 26 évesen, végül elérkezett a pillanat: megnyílt a Szamovár Cukrászda új fejezete. Bár az üzlet berendezései már adottak voltak, Eszti és férje, Béla, teljesen új szellemiséget hoztak: otthonosságot, figyelmet a részletekre, és azt a fajta vendégszeretetet, amely ritka kincs a mai világban. A cukrászda így nemcsak egy fagyizó, hanem egy közösségi tér is lett, ahol minden vendég fontos, ahol minden mosoly számít.
A Szamovárban kínált fagylaltok hidegeljárással készülnek, valódi, friss gyümölcsből, valamint minőségi csokoládéból. A kínálat szezonálisan frissül, és mindig akad néhány meglepetésíz, amit a vendégek izgatottan várnak. A süteményeket a Dabasi Bor Cukrászdából szállítják, így azok is minőséget képviselnek. Bár nem ez a fő profil, Esztiék kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy legyenek speciális étrendeknek is megfelelő, ún. „mentessütik”, ezek lehetnek cukor-, glutén-, laktózmentes vagy akár teljesen paleo termékek is. A vendégek továbbá teák, kávék, forró csoki, jégkása és üdítők közül is választhatnak, így a kínálat minden igényt kielégít.
Eszti nem felejti el, kik segítették a céljai elérésében: „Legnagyobb szakmai és anyagi támogatómnak korábbi főnökömet tartom, illetve legközelebbi támaszom a férjem, Béla. Nélkülük nehéz lett volna életem első saját vállalkozását elindítanom.”
Béla korábban a Posta Elszámoló Központjában dolgozott műszakvezetőként, de miután megnyitották a cukrászdát, úgy döntött, kilép a munkahelyéről, hogy Esztivel együtt építsék tovább közös álmukat. Együttműködésük, közös elköteleződésük példaértékű: nemcsak munkatársak, hanem igazi társak is az élet minden területén.
A pár már 13 éve van együtt, és 2023-ban házasságot is kötöttek. Azóta közös gyáli otthonukban nevelik kislányukat, Roxánát, aki félévvel ezelőtt született. A család új energiát és célt hozott a vállalkozásba, ma már hárman írják tovább a Szamovár történetét, és biztosak lehetünk benne, hogy még sok fejezet vár rájuk.
A Szamovár Cukrászda minden év április elején nyit, és október közepéig várja a vendégeket. A jövő tervei között szerepel a kínálat bővítése, sőt, Esztiék nem zárkóznak el egy újabb üzlet megnyitásától sem. Egy dolog azonban biztos: ahol ők vannak, ott nem csupán finom fagyi, hanem szívből jövő vendéglátás is várja az embereket.
Eszti közel 15 év tapasztalattal a háta mögött ma már szinte „olvassa” a vendégeit, gyakran előre tudja, ki mit fog rendelni. Ez a fajta figyelmesség, személyes jelenlét és elkötelezettség az, ami igazán különlegessé teszi a helyet. És hogy mi a kedvence? „Nagyon unalmas válasz, de a friss csokifagyinál szerintem nincs finomabb!”