2019. 04. 23.

Bölcsődék Napja – április 21.

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Egy 2010-ben született miniszteri rendelet alapján április 21-e a Bölcsődék Napja Magyarországon.

1852-ben ezen a napon nyitották meg az ország első bölcsődéjét Budapesten, de a világ első bölcsődéjét sem sokkal korábban (1844-ben, Párizsban). Az első magyar bölcsőde megnyitásának előkészületeiben részt vett Brunszvik Teréz (az első magyar óvodaalapító) unokahúga, Brunszvik Júlia is. Az első magyar bölcsőde Budapesten a Kalap utca 1. szám alatt nyitotta meg kapuit: 5 csoportban 38 kisgyermekről gondoskodtak. Jelenleg a bölcsődei férőhelyek száma az országban közel ötvenezer, melyet a kormányzati célok szerint 2020-ra szeretnének hatvanezer férőhelyre bővíteni. Gyál város bölcsődéje, a Gyáli Bóbita Bölcsőde 1982 óta végzi városunkban a családban nevelkedő gyermekek szakszerű gondozását, nevelését 20 hetes kortól 36 hónapos korig, illetve a nevelési év végéig.

Gyál Város Önkormányzata 2013-ben teljesen felújította és kibővítette az intézményt mintegy 250 millió forint értékben. A bölcsőde épületének területét a duplájára növelték, új bútorokat, játékokat szereztek be, az intézményben foglalkoztatottak számát pedig 12-vel bővítették. Az új épületrészben tornaszobát alakítottak ki, a régi szárnyat modernizálták, a teljes ingatlant akadálymentesítették. A bővítés során 4 új csoportszoba, tornaszoba és modern sószoba került kiépítésre. A bölcsődei férőhelyek száma a felújított intézményben így 106 főre emelkedett.

A bölcsőde feladata a rábízott gyermekek nevelése, gondozása, ezen belül az egészséges testi, szellemi, érzelmi fejlődéséhez szükséges biztonságos környezet megteremtése. A bölcsődébe felvehetők azok a kisgyermekek, akiknek szülei valamilyen ok miatt nem tudják biztosítani gyermekük napközbeni gondozását, nevelését. Az intézmény felvételi szabályzata határozza meg a felvétel rendjét. A gyermekek legfontosabb napi tevékenysége a játék. A játék feltételeinek megteremtése a bölcsőde feladata. A gyermekek testi, lelki, érzelmi fejlődését szakképzett kisgyermeknevelők segítik, emelt szintű és felsőfokú szakképesítéssel, akik a rájuk bízott gyermekeket a legnagyobb felelősséggel, szakmai tudással szeretettel veszik körül. A Gyáli Bóbita Bölcsődébe bekerülő gyermekek első napjait a szülővel együtt tölthetik, ezt nevezik anyás beszoktatásnak. A kisgyermeknevelő fokozatosan veszi át a gondozási műveleteket a szülőtől, kialakítja a kapcsolatot a szülővel és a gyermekkel a zökkenőmentes adaptáció érdekében. Az egészséges fejlődés érdekében fontos a friss levegőn való szabad mozgás biztosítása. A megfelelő változatos játszótéri eszközök mellet, fedett terasz, és modern pancsolási lehetőség áll a gyermekek rendelkezésére. Az intézmény tálalókonyhával rendelkezik. A központi konyhának köszönhetően ízletes elegendő táplálékhoz jutnak a gyermekek. A bölcsődés korú gyermekeknek szakképzett élelmezésvezető állítja össze az étlapot, mely igazodik ennek a korosztálynak az energia, tápanyag igényeihez. A gyermekek étrendje változatos, sok zöldség, főzelékféle, gyümölcs, minden nap tej, tejtermékek szerepelnek benne. A bölcsőde szakmai munkája igazodik a „Bölcsődei Nevelés – Gondozás Országos Alapprogramjához”. Az Intézményt a Városi Gyermekgondozónők a Bölcsődéért Egyesület, mint civil szervezet támogatja.

Ezúton is köszönjük a Gyáli Bóbita Bölcsőde valamennyi munkatársának egész éves színvonalas munkáját!