2018. 11. 9.

Az első világháború befejezésének 100. évfordulójára emlékeztek Gyálon

Facebookon
Twitteren
E-mailben

1918. november 11-én, délelőtt 11 órakor lépett életbe a fegyverszünet az antant és Németország képviselői között, ezzel a világháború véget ért a nyugati fronton. A XX. század első nagy világégésében közel 10 millió katona és ugyanennyi civil vesztette életét. A háború után Angliában ez a nap lett a nagy háborúban meghalt katonák hivatalos emléknapja. Az eseményről több országában is megemlékeznek, de ma már nem csak az első világháborús halottakról, hanem a különböző háborúkban életüket vesztett katonákról is.

Az első világháborúban elesett katonákra emlékeztek november 9-én Gyálon. Fa Zsuzsanna önkormányzati képviselő, a Gyál Kertváros Polgári Kör elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Farkas Évi színművész előadása után Babák László Mátyás, a Gyáli Járási Hivatal vezetője tartott ünnepi beszédet. Beszédét a következő gondolatokkal zárta:

„1918. 11. 11-én, 11 óra 11 perckor Európában elhallgattak a fegyverek. De az első világháború akkor ér majd mentálisan is véget, ha nekünk, ma élő nemzedéknek lesz kellő bölcsességünk és erőnk kimászni jelképes lövészárkainkból, keleten, nyugaton, északon és délen egyaránt. Ha megértjük, hogy mások elszegényítése nem lehet senki jólétének tartós forrása, ha megértjük, hogy más veszteségeire és megalázására alapozva senkinek nem lehet valódi nyeresége és szabadsága. Ha megértjük, hogy az embereket tartósan nem a pénz, hanem csak az erkölcs tudja összekötni. Jövője csak egy olyan Európának van, amelynek nemzetállamai a keresztény erkölcs, az értékteremtő munka, és a méltányos nemzetközi együttműködés alapján állnak. Jövője csak egy önbizalmát, önazonosságát, önrendelkezési képességét visszanyerő Európának van. Közelmúltunk és napjaink közvetlen környezetünkben zajlott és zajló történések arra figyelmeztetnek, ha minden felismerést és abból fakadó cselekvést elmulasztjuk, mai jelképes lövészárkaink továbbra és ismét, bármikor ismét valóságos lövészárokká válhatnak.„

Az eseményen Gyimesi István nyugalmazott polgármester, Gyál város díszpolgára is részt vett. A megemlékezés végén a részvevők mécseseket gyújtottak, így emlékeztek meg az első világháború áldozataira.

IMG_3102

IMG_3110

IMG_3113  IMG_3312