2018. 11. 9.

Autista óvodai csoport indult Gyálon

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Október elsején kezdődött meg az oktatás a Gyáli Tátika Óvoda újjáépített épületében, ahol a tizenegy hagyományos csoport mellett, egy speciálisan, autista gyerekeknek kialakított csoport is megkezdhette működését.

A csoport elindítását Pápai Mihály polgármester szorgalmazta, hiszen az utóbbi időben mind az óvodavezetők részéről, mind pedig az érintett szülők részéről igény mutatkozott arra, hogy kialakítsanak egy óvodai gyógypedagógiai csoportot az autizmus spektrumzavarral élő gyáli állandó lakóhellyel rendelkező óvodáskorú gyermekeknek. A csoport kialakítására – többek között – azért volt szükség, hogy a sajátos nevelési igényű gyáli gyermekeket ne kelljen távoli kerületekbe utaztatni a számunkra megfelelő nevelési, oktatási intézményekbe.

A sajátos nevelési igényű gyermekek megfelelő oktatásához több feltételnek kell megvalósulnia, mind tárgyi-műszaki, mind személyi feltételeknek. A tárgyi-műszaki feltételek esetében nagyon lényeges szempont, hogy a hatályos jogszabályok értelmében a gyógypedagógiai csoport alapterülete minimum 2 m2/fő kell, hogy legyen, valamint a gyógypedagógiai csoporthoz tartozó öltöző, mosdó és mellékhelyiség nem alakítható ki másik csoporttal közösen. Ezen feltételeket már az újjáépített Gyáli Tátika Óvoda tervezésénél figyelembe vették. Autista csoportok tekintetében, nagyon fontos az „autistabarát” környezet biztosítása: az autista gyermek szeret elvonulni, szereti a magányt, mindenképpen szükséges volt a csoportszobában egy csendes kuckó, függőágy kialakítása. A csoport indításához közel 1 millió forintra volt szükség, hogy a speciális eszközök be tudják szerezni. A gyógypedagógiai csoport személyi feltételei hasonlóak, mint egy normál, ép gyermekeket nevelő csoporté, azzal a lényeges különbséggel, hogy a sajátos nevelési igény típusának és súlyosságának megfelelő gyógypedagógus szakember alkalmazása is szükséges, vagyis csak tisztán autista csoport esetén autizmusban jártas, ún. autizmus spektrum pedagógia szakirányt végzett gyógypedagógus alkalmazása vált szükségessé.

A csoportba jelenleg öt gyermek jár, szüleik nagyon hálásak a városvezetésnek a kezdeményezésért, köszönetképpen egy ajándékkal kedveskedtek Pápai Mihálynak az óvoda átadó ünnepségén, amit nagyra értékelt a polgármester, hiszen ahogy mondta, mindig nagyon jól esik az efféle visszajelzés, mert ilyenkor derül ki számára, hogy értékes munkát végez.

IMG_1639