2020. 08. 17.

Adófizetési határidő közeleg – gépjármű,-iparűzési,- építményadó

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Tisztelt Adózók!

Közelít a második félévi adókötelezettségek befizetésének határideje. Az idei évben a második félévi adófizetési kötelezettségeiket 2020. szeptember 15. napjáig kell teljesíteniük.

A fenti befizetési határidők be nem tartása esetén a kiegyenlítés napjáig késedelmi pótlék kerül megállapításra. A késedelmi pótlék mértéke minden naptári nap után a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt mértékének 365-öd része, jelenleg 5,75%.

Adózóink 2020. február utolsó, illetve március első hetében kapták meg hivatalunktól az első értesítést adófolyószámlájuk állásáról, és a 2020. évi adófizetési kötelezettségeikről.

Második értesítést (adószámla kivonatot) törvényi előírásoknak megfelelően legkésőbb szeptember 10. napjáig kapnak túlfizetéssel, hátralékkal, illetve a szeptember 15. napjára előírt adókötelezettséggel rendelkező adózóink.

Az adószámla kivonatok mellé, magánszemélyek esetén, biztosítjuk a készpénzátutalási megbízásokat az esetleges hátralék, valamint a második félévi kötelezettség teljesítéséhez. Valamennyi csekken feltüntetjük a befizetési határidőt is a könnyebb kezelhetőség érdekében.

A bankszámlanyitásra kötelezett adózóinknak továbbra is banki átutalással kell eleget tenni adófizetési kötelezettségeiknek. Tájékoztatjuk Önöket, hogy magánszemélyek is teljesíthetik befizetéseiket banki átutalással, ez esetben az átutalási megbízás közlemény rovatában az értesítőn megtalálható befizető azonosító számot fel kell tüntetni.

Azok a magánszemélyek, akik rendelkeznek ügyfélkapus regisztrációval, az E-Önkormányzat Portálon keresztül is teljesíthetik adó kötelezettségüket, bankkártyás befizetéssel.

Azon ügyfeleink részére, akik esetében jogszabályi kötelezettség írja elő a cégkapu nyitását (pl. társaságok), ott cégkapura, egyéni vállalkozók részére pedig ügyfélkapun keresztül, elektronikus úton küldjük meg mind az adószámla kivonatokat, mind a határozatokat. Tájékoztatjuk cégkapu nyitására kötelezett ügyfeleinket, hogy ügyfélkapura csak értesítés érkezik, a tényleges küldemény megtekintéséhez, át kell lépniük a cég cégkapus tárhelyére.

Felhívjuk figyelmüket, hogy az adószámla kivonatban tehát, adófizetési kötelezettségeiknél építményadó és gépjárműadó esetében csak a véglegessé vált tételek szerepelnek (adózó a fizetési kötelezettségéről határozatban már értesült, az ellen fellebbezéssel nem élt), helyi iparűzési adó tekintetében pedig a benyújtott bevallások alapján az adó nyilvántartási rendszerben rögzített elszámolási különbözet, illetve előleg kötelezettségek kerülnek feltüntetésre.

Iparűzési adó vonatkozásában az alábbiakról tájékoztatjuk a vállalkozásokat:

A vészhelyzet ideje alatt és után beadott bevallások esetében a pozitív elszámolási különbözet befizetésének határideje 2020. szeptember 30. napja, mely időpontig lehet a 2019. adóévre vonatkozó iparűzési adóbevallásokat is teljesíteni. Felhívjuk a vállalkozók figyelmét, hogy amennyiben 2019. évi iparűzési adóbevallásukat még nem nyújtották be, és így szeptemberi adóelőleg előírással nem rendelkeznek, akkor a 2020. március 15-i előlegnek megfelelő iparűzési adóelőleget kell megfizetniük szeptember 15-ig.

Az adószámla kivonatokat magánszemélyek esetében a Polgármesteri Hivatal dolgozói egyszerű levélként juttatják el Önökhöz.

Kérjük Önöket, amennyiben adószámla kivonatukat 2020. szeptember 4. napjáig nem kapják kézhez, telefonon érdeklődjenek a 06 (29) 540-930-as központi számon, illetve személyesen a Polgármesteri Hivatal Adócsoportjánál, ügyfélfogadási időben.

Ügyfélfogadási idő:

hétfő:                     12,30-15,30

szerda:                   12,30-17,45

csütörtök:             08,00-12,00

Amennyiben a központi adó nyilvántartási rendszer miatt nem tudjuk a fenti határidőig a fizetési értesítőket kiküldeni, akkor erről, illetve a további teendőkről a város honlapján és Facebook oldalán értesítjük Önöket.

 

 Gyáli Polgármesteri Hivatal

Pénzügyi és Adó Iroda