2023. 01. 5.

48,7 millió forint kormányzati támogatást kapott Gyál

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Január első napjaiban megszületett a döntés a 10 000 lakos feletti önkormányzatok energiaáremelkedés miatti támogatása kapcsán a támogatás összegéről. A kormányzat az önkormányzatok által készített energetikai menedzsment terv alapján, az önkormányzatok egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képessége figyelembevétele mellett hozta meg a döntést, amely értelmében 48,7 millió forint támogatást ítélt meg településünknek.

A támogatás megítélésekor elsősorban azt a tényt vizsgálták, hogy az önkormányzatok költségvetése mennyire áll biztos alapokon ahhoz, hogy intézményeit és szolgáltatásait a megnövekedett energiaárak mellett is biztosítani tudja.

Ilyen tekintetben azt is mondhatjuk, hogy minél nagyobb összegű támogatást kapott egy önkormányzat, ott annál nagyobb szükség lesz erre a kormányzati kiegészítésre ahhoz, hogy ki tudja gazdálkodni a megemelkedő költségeket.

Mint azt Pápai Mihály, Gyál város polgármestere, a Gyáli Mi Újság 2022/novemberi számában a vele készült interjúban elmondta, településünk intézményei a megnövekedett energiaárak mellett is biztonságosan működtethetők, hiszen az intézmények 80%-ában végeztek energetikai korszerűsítéseket a korábbi években (nyílászárók cseréje, fűtés korszerűsítés, napelemek és napkollektorok használata).

A városvezető elmondta, hogy 2022 nyarán, amikor hirtelen a korábbinál is nagyobb mértékben kezdtek növekedni az energiaárak, azonnal egyeztetésbe kezdtek az intézményvezetőkkel, szakemberekkel és készítettek egy felmérést, hogy átvizsgálhassák az intézményeink energetikai működését. A felmérés alapján 160 millió forintos beruházással újabb lépést teszünk a város intézményi működésének energiafüggetlensége felé, első lépésként egy kb. 22 millió forintos fejlesztéssel, amely magában foglalja a gázfelhasználás csökkentését, elektromos panelek felszerelésével.

Ahol a korszerűsítés mellett a munkarend átszervezésével is csökkenthetők a rezsiköltségek, ott ezt a lépést is meghozták, így a Gyáli Polgármesteri Hivatal munkatársai például 2022. november 1. és 2023. február 28. között kedden, szerdán és csütörtökön tartózkodnak a hivatal épületében, pénteken és hétfőn viszont otthoni munkavégzésben dolgoznak, így csütörtök estétől kedd reggelig minimális energiát használ az épület, a közösségi ház munkatársai pedig 2022. december 19. és 2023. február 28. között otthoni munkavégzésben dolgoznak.